Vil AI kunne overta rollen som arkitekt?

Meninger|Sist oppdatert: 22. oktober 2023|Publisert: 18. april 2023|

I det siste har vi hørt og lest mange diskusjoner angående AI og deres potensiale til å ta over jobber. Jeg bestemte med derfor for å sjekke hvor god ChatGPT og Midjourney er i rollen som arkitekt. Her er resultatet.

For å teste dette valgte jeg å be ChatGPt om å beskrive en moderne eneboligs planløsning og fasade. Etter det ba jeg Midjourney om å lage en planløsning og en fasade.

Fortell ChatGPT at den skal innta rollen som seniorarkitekt

Jeg startet i ChatGPT og ga den følgende oppgave:

Jeg vil at du skal innta rollen som en seniorarkitekt med ekspertise i planløsninger i eneboliger. du skal være kjent med regelverket i plan og bygningsloven og regelverket i TEK17 og SAK10. Forstår du hvilken rolle du har?

Svaret jeg fikk var:

Ja, jeg forstår rollen jeg skal innta. Jeg vil opptre som en seniorarkitekt med ekspertise innen planløsninger i eneboliger og ha kunnskap om regelverket i Plan- og bygningsloven, TEK17 og SAK10. Som en seniorarkitekt vil jeg være ansvarlig for å utvikle planløsninger som oppfyller kravene i regelverket og gir optimale løsninger for eneboliger. Min oppgave vil være å sørge for at eneboliger er utformet på en måte som er funksjonell, estetisk tiltalende og sikker i henhold til de fastsatte standardene.

Første oppgave ChatGPT fikk

Jeg ba deretter ChatGPT om hjelp med planløsningen.

Gi en detaljert beskrivelse av planløsningen for en moderne enebolig basert på din nye rolle

Her kom svaret:

Som en seniorarkitekt med ekspertise i planløsninger for eneboliger, vil jeg foreslå en moderne planløsning som er funksjonell og optimalt utnytter plassen tilgjengelig i eneboligen. Planløsningen vil være i tråd med gjeldende regelverk i Plan- og bygningsloven, TEK17 og SAK10, og vil være tilpasset behovene til moderne familier.

Inngangspartiet vil ha en romslig hall med god takhøyde og garderobeplass, som gir en velkomstfølelse når man kommer inn i boligen. Fra hallen vil man kunne gå inn i stuen eller videre inn i boligen.

Stuen vil være et romslig og lyst oppholdsrom med store vinduer som slipper inn mye naturlig lys. I tillegg vil det være en åpen løsning til spisestuen og kjøkkenet, som gir en god flyt og gjør det enkelt å kommunisere mellom de ulike rommene. Kjøkkenet vil ha moderne innredning og god plass til oppbevaring av mat og kjøkkenutstyr.

I første etasje vil det også være et gjesterom eller et kontor, som kan brukes som et ekstra soverom hvis nødvendig. Det vil også være et bad på denne etasjen.

I andre etasje vil det være soverom med tilhørende bad, samt et romslig allrom som kan brukes som en TV-stue eller et lekerom. Allrommet kan også fungere som et ekstra soverom hvis nødvendig.

Utenfor boligen vil det være en terrasse og en hage, som gir mulighet for å nyte utendørslivet og tilbringe tid med familie og venner. Det vil også være en praktisk carport eller garasje med plass til to biler.

Alt i alt vil planløsningen for denne moderne eneboligen være funksjonell, estetisk tiltalende og oppfylle kravene i Plan- og bygningsloven, TEK17 og SAK10.

Ut fra beskrivelsen ser det ut som om ChatGPT klarer å sortere funksjoner og behovene i en bolig. Det eneste jeg savner er et vaskerom og en innvendig bod. Dette er rom som ikke er påkrevd i TEK17 så mulig det er grunnen til at disse ikke er blitt med. Det er krav om 5 m² utvendig bod, men garasjen eller carporten dekker trolig dette.

Overføring til Midjourney

For å overføre dette til Midjourney måtte jeg oversette teksten til engelsk samt fjerne noen beskrivelser og fortelle Midjourey at det er en planløsning som skal lages:

Floor plan with an entrance area that has a spacious hall with high ceilings and wardrobe space. From the hall, you can enter the living room or further into the house. The living room will be a spacious and bright living area with large windows that let in plenty of natural light. There will be an open plan to the dining room and kitchen. The kitchen will have modern furnishings and ample storage space for food and kitchen equipment.

There will also be a guest room or an office. Additionally, there will be a bathroom on this floor.

Resultatet av planløsningen

Her er de fire planløsningene Midjourney laget for oss. Trykk på pilene for å bla i bildekarusellen.

Vurderingene av planløsningene

Her er en liten vurdering av løsningene.

Løsning 1

Her kommer man inn i en entre øverst til høyre. Derfra får man tilgang til flere våtrom, en bod og et smalt kjøkken uten vindu (brudd med TEK17). Deretter er det to store soverrom med et bad i mellom, en trapp (?) og et større soverom/stue.

Løsning 2

Denne planløsningen har en liten entre øverst mot venstre med to små boder. Deretter kommer det et større oppholdsområde som er delt inn i soner; arbeidskrok (?), spisestue, sofagruppe, kontorplass og et U-kjøkken.

Soverommene er lagt mot høyre og bad er plassert vegg i vegg med kjøkken. Det er bra at disse er i nærheten av hverandre, men meget upraktisk å gå fra soverom til bad gjennom alle oppholdsrommene.

Løsning 3

Denne planløsningen har en smal entre som leder inne til en stue som er plassert i et hjørne på boligen med et bittelite kjøkken.

Soverommene er hovedsaklig plassert i en del av bygget og våtrommene er grupperte sammen.

Løsning 4

Dette er den største planen og her er det mange rariteter. Disse rommene er vanskeligere å tyde funksjonene av. Det ser ut som om det er en stor overvekt av våtrom, spisestuer og sofagrupper, men ingen soverom eller kjøkken.

Konklusjon

Det er tydelig at Midjouney ikke vet hva de ulike symbolene på en plan er, men klarer å lage en form for planløsning. Proporsjonene på rommene er også hva som er forventet, men det er mye som skurrer. Det er spesielt møblene, symbolene og dører den sliter med.

ChatGPT og Midjourney lager fasader

Jeg ba deretter ChatGPT om hjelp med beskrivelse av fasaden for en moderne enebolig med detaljer om vinduer, form og materialer. Her er svaret:

En moderne enebolig kan ha en fasade som er både stilren og elegant, samtidig som den tar hensyn til funksjonalitet og energieffektivitet. Fasaden kan utformes ved å bruke en kombinasjon av ulike materialer og vindusløsninger for å skape en unik og moderne stil.

For eksempel kan fasaden bestå av treverk, betong og metall, som gir en flott kontrast og struktur. Fasaden kan også ha store vindusflater som slipper inn mye naturlig lys og gir en følelse av å være tett på naturen utenfor. Vinduene kan ha en enkel, rektangulær form og være plassert strategisk for å gi best mulig utsikt og lysforhold.

I tillegg kan fasaden ha en flat takkonstruksjon, som gir boligen et moderne og minimalistisk uttrykk. Dette kan kombineres med en kledning av liggende eller stående trepanel, eller en fasade av murstein eller puss for å skape kontraster og interesse i fasaden.

Det kan også være smart å ta hensyn til energieffektivitet ved å installere et solcellepanel på taket eller integrere et grønt tak, som bidrar til å redusere energikostnadene og gir et estetisk tiltalende element til fasaden.

Alt i alt vil en moderne eneboligfasade med enkel, rektangulær form, kombinert med en kombinasjon av ulike materialer og store vindusflater, gi boligen et stilrent, moderne uttrykk som både er funksjonelt og energieffektivt.

Hva jeg fortale Midjourney

For å overføre dette til Midjourney måtte jeg oversette teksten til engelsk samt forenkle noen beskrivelser. Jeg fortalte ikke Midjourey at det var er fasade som skal lages, men programmet lager perspektiver:

A modern detached house with a facade that is sleek and elegant. The facade has a unique and modern style.

The facade consist of wood, concrete, and metal, which provide a great contrast and structure. The facade have large windows that let in plenty of natural light. The windows have a simple, rectangular shape and is strategically placed to provide the best possible views and lighting conditions.

The facade have a flat roof structure, combined with a cladding of horizontal wooden panels, and brick.

A modern detached house facade with a simple, rectangular shape.

Resultatet av fasadene fra Midjourney

Her er de åtte fasader Midjourney laget for oss. Fire av fasaden ble generert som konseptskisser. Trykk på pilene for å bla i bildekarusellen.

Jeg testet også mye kortere beskrivelser og fikk disse eneboligene og rekkehusene:

Vurderingene av fasadene

Midjourney gir vesentlig bedre illustrasjoner når det kommer til fasadene, men etter å ha generert flere bilder så kommer det tydelig frem at Midjourney har en forestilling om hva «moderne bolig» er og viser dette med noen får varianter. Bildene over viser mye glass, en «boks» som trekkes frem i fasaden, uteplasser med glassrekkverk og flatt tak.

Midyourney klarer ikke å gjenskape fasader utfra detaljerte beskrivelser om størrelse og form, men lager pene inspirasjons bilder. Så på dette området er det kanskje mulig å benytte Midjourney som inspirasjons kilde. Du bruker fort krediten for å generere bilder gratis, så noe kostnader bør påregnes hvis dette skal brukes aktivt.

Vil du ha alle bildene? De kan du laste ned her:

Konklusjon

AI vil nok ikke erstatte arkitekter med det første siden programmene ikke klarer å levere presist hva som etterspørres. ChatGPT sin beskrivelsene av rommene ble for generelle og gir ikke noe ekstra eller nytt. Midjourney sliter med tolkingen av planløsningene og gjør sin egen greie med fasadene.

Så jeg vil fremdeles anbefale at du tar kontakt med arkitekt om du skal ha tegnet en ny bolig.