Dette er grunnen til at du bør tinglyse alle privatrettslige erklæringer
La oss si at du har vært på en forhåndskonferanse og fått beskjed om at du trenger en erklæring fra naboen om for eksempel avstanden til en byggegrense. Er du klar over at slike privatrettslige dokumenter også bør tinglyses?
Konsekvensen av å ikke tinglyse rettigheter som veirett, erklæringer om avstander eller parkeringsrett kan blir store.
Vi forestiller oss at du har hentet inn erklæringer fra naboen. Drømmebolig er allerede tegnet basert på de rettighetene denne naboen har gitt deg. Erklæringene er signert, men dere valgte å ikke tinglyste disse fordi «det ordner seg alltids med naboen, vi er gode venner».
Du bruker både tid og penger på dette prosjekt i god tro om at du har rettighetene.
Så…, helt ute av det blå, velger naboen å selge sin eiendom.
De selger sin eiendom til noen som slett ikke vil godkjenne erklæringen da den ikke er tinglyst. Juridisk sett så står du svakt siden erklæringene ikke er signert av nåværende hjemmelshaver og de nye naboen kan si at de ikke har hørt om dette.
Enden på visa blir at ditt drømmeprosjekt møter veggen og faller sammen.
LES MER
Servitutt: En komplett guide (foreldelse, hefteler, tinglysning)
Eiendomsrett: En komplett guide (hjemmel, privat, heftelser)
Med et tinglyst dokument slipper du dette problemet
Ved å tinglyse en privatrettslig erklæring eller rettighet så gjør du denne juridisk bindene for alle nye eiere av både din eiendom og naboens eiendom også i fremtiden. Denne rettigheten blir da registrert som en heftelse (servitutt) ved naboen eiendom. Heftelsen blir registrert på den eiendommen som gir fra seg en rettighet.
Dette er noe du kan gjøre selv eller be arkitekt, byggmester eller megler om å klargjøre for deg så du kun trenger å signere, hente inn naboenes signaturer og fødselsnummer samt å sende inn dokumentene til tinglysing.
Last ned veileder for tinglysning av privatrettslige avtaler
Få en pdf med forklaring og fremgangsmåte for å tinglyse erklæringer.
Forfatteren av denne artikkelen er seniorarkitekt og baserer sine uttalelser og anbefalinger på erfaringer med hovedsakelig Trondheim kommune. Informasjonen som presenteres her er ment som generell veiledning og bør ikke betraktes som juridisk rådgivning. Det er viktig å merke seg at gjeldende forskrifter og lover alltid er juridisk bindende. For spesifikke juridiske råd eller detaljer, anbefales det å konsultere en juridisk ekspert eller relevant myndighet.
Marianne Sandmark
Daglig leder
Arkitekt MNAL
Tema i innlegget: