Hva er dette nye i kommuneplanen (KPA) kalt blågrønn faktor?

Byggesak og regelverk|Sist oppdatert: 27. mai 2025|Publisert: 16. mai 2025|

Trondheim kommune vedtok en ny kommuneplan i slutten av mars 2025. I denne planen er det lagt vekt på at nye prosjekter i Trondheim må vurdere overflatevann håndteringen på et mer detaljert nivå. Dette skal nå dokumenteres ved alle nye prosjekt i form av et regneark som ender opp med å gi deg et tall, et mål på en blågrønn faktor for eiendommen.

Hvorfor bruke blågrønn faktor?

Blågrønn faktor er et verktøy som skal benyttes i plan og byggesaker i fremtiden for å bedre kunne fremme bærekraft og får en byutvikling som er bedre klimatilpasset. Ved å benytte blågrønn faktor som verktøy vil politikere, byplanleggere, utbyggere, arkitekter og tiltakshavere ha noe konkret å forholde seg til vedrørende klimatilpassing. Dette styrker vektleggingen av å integrere tiltak i byggeprosjekter ved å integrere naturbaserte løsninger som vegetasjon og håndtering av overflatevann. Målet er å sikre at nye tiltak bidrar positivt til overflatevannshåndtering, biologisk mangfold og rekreasjonsmuligheter.

Hva er blågrønn faktor?

Blågrønn faktor er en beregningsmetode som vil gi deg et tall (faktor) basert på hvor mye og kvaliteten av blå (vannrelatert) og grønne (vegetasjonsrelatert) elementer i et byggeprosjekt. Dette inkluderer tiltak som trær, grønne tak, regnbed og åpne vannveier.

Hvorfor trenger Trondheim en blågrønn faktor?

Trondheim har utfordringer knyttet til klimaendringer i dag og med økt nedbør i kombinasjon med økt fortsettelse i byen vil dette legge vekt på eksisterende systemet som håndterer overvann og grønne områder.

Ved å kreve dokumentasjon i form av blågrønn faktor i planleggingen, ønsker kommunen å:

  • Forbedre lokal overvannshåndtering gjennom naturbaserte løsninger.
  • Bevare og styrke biologisk mangfold ved å integrere vegetasjon i bymiljøet.
  • Skape attraktive og funksjonelle uteområder for innbyggerne.
  • Oppfylle nasjonale og internasjonale mål for bærekraftig utvikling og klimatilpasning

Trondheim kommune oppfordrer utbyggere til å tenke helhetlig og bærekraftig ved å innfører blågrønn faktoren. Dette bidrar til en mer robust og livskraftig by.

For mer detaljert informasjon, kan du lese hele normen og veilederen for Blågrønn faktor i Trondheim kommune. Viktig merk at det er normen med teksten «Vedtatt 27.mars» på forsiden som er gjeldende.

Moderne eebolig med platting og et regnbed

Gjelder blågrønn faktoren for min tomt?

Normen er juridisk bindende for arealplaner og tiltak etter PBL (plan og bygningsloven). Det er i utgangspunktet gjeldene for tiltak som dekkes av PBL §20.1 a (byggverk) og l (vei, parkeringsplass), men også rehabilitering, oppgraderinger, utbedringer og andre gateromstiltak.

I byggesaker som har reguleringsplaner som er vedtatt før denne normen ble vedtatt bør det etterstrebes å nå minstekravet, men det er ikke et krav. Mer at eiendommer som ikke er regulerte må følge denne normen.

Det er noen unntak, blant annet for bevaringsverdige bygg og anlegg med tilhørende uteområder. Selv om det tillates avvik i disse arealene bør prosjekter fremdeles etterstrebe kravene.

Hvordan beregnes blågrønn faktor?

Kommunen har utarbeidet et eget regneark hvor man fyller inn arealet på egen tomt og de tiltakene man gjør på eiendommen.

Tiltak som planting av trær, lage forsenkninger i terrenget, lage regnbed for oppsamling av vann, plante et blomsterbed for biologisk mangfold og anlegge grønne tak gir ekstra poeng ved utregningen av blågrønn faktoren.

Summen av alle disse tiltakene er det som gir deg tomtens blågrønn faktor. Du trenger regnearket for å regne ut dette. Det kan du finne på kommunen sider.

Hva er minstekravet for blågrønn faktor i Trondheim?

Kravene varierer u fra hvilken byggesone prosjektet ligger i og hvilket formål eiendommen har. Det er strengere krav for boliger enn f.eks kontor. For boliger så er blågrønn faktoren 0,8 i sone 1 og 2, mens den er 0,9 i sone 3 og 4.

LES MER: Trondheim kommune har vedtatt ny kommuneplan

Regnbed mellom to moderne bygg

Vil blågrønn faktor for eiendommen gjøre prosjektet mitt dyrere?

Så lenge du inkluderer blågrønn faktoren tidlig i din byggesøknad så skal det være mulig å styre blågrønn faktoren uten at det går på bekostning av lommeboken din. En parkeringsplass med god drenering fremfor asfalt som ikke leder vannet ned i bakken er et enkelt tiltak. Å anlegge et blomsterbed ved siden av plattingen i hagen er også enkelt tiltak. Led vannet fra taknedløpet ned til et regnbed behøver heler ikke koste all verden.

Hvis du uansett må grave og kjøre bort masser, så kan du legge pukk som drenerer godt og lage en trapp av flere regnbed der hvor overflate vannet skal renne bort. Dels for å holde igjen vannet og redusere stor oppsamlinger av vann og dels for å drenere vannet naturlig. Med en fordrøyningskum i enden før det kobles på et lukket system vil lette trykket og kapasiteten som blir i kommunale ledninger under styrtregn.

Må jeg ha faghjelp for å levere dokumentasjon på blågrønn faktor?

I utgangspunktet ikke, men hvis du gjør tiltak på din eiendom så er det stor sannsynlighet for å du uansett må ha en ansvarlig søker og en ansvarlig prosjekterende. Da er det deres rolle å dokumentere dette kravet.

Forfatteren av denne artikkelen er seniorarkitekt og baserer sine uttalelser og anbefalinger på erfaringer med hovedsakelig Trondheim kommune. Informasjonen som presenteres her er ment som generell veiledning og bør ikke betraktes som juridisk rådgivning. Det er viktig å merke seg at gjeldende forskrifter og lover alltid er juridisk bindende. For spesifikke juridiske råd eller detaljer, anbefales det å konsultere en juridisk ekspert eller relevant myndighet.

Arkitekt Marianne Sandmark sitt profilbilde

Marianne Sandmark
Daglig leder
Arkitekt MNAL

Tema i innlegget: