Hva er ansvarsrett?
Jeg var aktiv på Anbudstorget i 2019 og ble mer eller mindre sjokkert over hva det ble spurt om og hvor lett enkelte ser på ansvarsretter og signaturer. Det var flere som rett ut bare spør «kan du ikke bare signere her da, så bygger jeg selv jeg…». Da går alarmklokkene hos meg. Vet du egentlig hva du spør om? Vet du hva en ansvarsrett egentlig betyr? La meg forklare litt nærmere hva som inngår i en ansvarsrett.
Ulike typer ansvarsretter for ulike roller
Litt enkelt forklart: signerer du en ansvarsrett så påtar du deg et ansvar og vil bli holdt ansvarlig ved eventuelle feil eller mangler. Tar du på deg et ansvar i en byggesak så er er du også ansvarlig for at alt som leveres fra underleverandører innen ditt fag er iht regler og forskrifter. De jobber da under ditt ansvarsforhold.
Hvis noen har tatt på seg et ansvar så kan de bli holdt ansvarlig for andres tabber. Det er akkurat på dette punktet at flere av de som legger ut jobber på anbud har et litt for lett syn på signaturer for en ansvarsrett. En signatur er ikke bare en underskrift, det er en forpliktelse.
En ansvarsrett eller krangel om hvem som har ansvaret kan fort bli stygt. I Trondheim ble et arkitektfirma dømt til å betale utbedringene for skader i 2018 fordi det ble gjort feil i byggingen av elementene som ble bygd i utlandet. Dette er en påminnelse om hvorfor det er viktig at alle ledd i en byggesak er tydelig innforstått med hva det vil si å erklære ansvar i en byggesak. Dette gjelder både deg som representerer et foretak og deg som er tiltakshaver.
Med andre ord; hvis du «bare ber om en signatur, så ordner du resten selv» så ber du et foretak om å påta seg et ansvar som kan ha en verdi på flere millioner. Ville du signert om du var foretaket?
Nei, det var det jeg trodde. Ansvarsretter er noe man skal ta på alvor.
Du kan lese mer om dette på nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet.
Fire hovedtyper av ansvarsretter
Det finnes fire hovedtyper ansvarsretter. Det er ansvarlig søker, ansvarlig prosjekterende, ansvarlig utførende og ansvarlig kontrollerende. Forkortet kalles disse SØK, PRO, UTF og KONTROLL.
En ansvarlig søker har ansvar for søknaden, en ansvarlig prosjekterende har ansvaret for dokumentering og tegninger, en ansvarlig utførende har ansvaret for den fysiske jobben, mens en ansvarlig kontrollerende har ansvaret for å kontrollere at forskriftene er fulgt.
De fleste byggesaker blir behandlet som totrinnsøknader. Det er fordi ved en totrinnssøknad er det ikke behov for å vite hvem som skal utføre jobben i første del. Man får da færre foretak å forholde seg til ved starten av søkeprosessen. Denne deln av søknaden kalles en rammesøknad. Samtidig som søknaden ligger inne til behandling kan man innhente anbud på jobben. Del to kalles igangsettelse og forkortes ofte til IG. Ved en igangsettelse må alle aktørene og ansvarsrettene være på plass.
På grunn av muligheten for en todelt søknad kan rollen som ansvarlig søker deles i to. Et foretak har svaret i rammesøknaden, mens et annet har ansvaret ved IG søknaden.
Titlene på ansvarsrettene forklarer noe av ansvaret, men hva som inngår i de ulike rollene er ikke like tydelig. Jeg har laget et sammendrag under.
Ansvarlig søker for rammesøknad
Den første delen av en søknad er den enkleste da den skal kun forholde seg til fire aktører:
- den som skal bygge (Tiltakshaver)
- den som tegner tegningene (Prosjekterende)
- den som søker (Ansvarlig søker)
- den som skal behandle søknaden (Saksbehandler)
Den første delen av en to-trinns byggesøknad handler om å få godkjent ønsket prosjekt og ikke hvordan byggesaken skal gjennomføres.
På dette stadiet er det mye tegninger og dokumentasjon som krever kunnskap om tekniske tegninger, byggeregler og dokumentasjon. Det er derfor naturlig at denne delen utføres av noen som driver administrativt arbeid som for eksempel en arkitekt, en boligselger eller ingeniør med søknadserfaringer.
Ansvarsområdene for ansvarlig søker ved en rammesøknad er disse:
Les mer:
Forhåndskonferanse
Ansvarlig søker for søknad om igangsettelse (IG)
Del to av en totrinns søknad kalles igangsettelse. Når denne delen av byggesøknaden sendes inn til kommunen må alle ansvarsretter og de foretakene som skal utføre jobben være på plass. Det er ansvarlig søkers rolle å innhente den nødvendige dokumentasjonen.
Mange av de ansvarsområdene som skal dekkes av ansvarlig søker ved IG er på byggeplassen. Det er naturlig at foretaket som er mest på byggeplassen påtar seg dette ansvaret. Dette foretaket har også byggeledelsen på byggeplassen.
Et arkitektkontor har sjelden tilgang til byggeplassen. Rollen som ansvarlig søker tas ofte over av det foretaket med byggeledelsen siden de har tilgang.
For eneboliger og andre småhus er det oftest tømrerfirmaet som har byggeledelsen og det er derfor naturlig at de også påtar seg rollen som ansvarlig søker ved søknad om igangsettelse. Har du den riktige utdannelsen og minst 4 års erfaring fra faget kan du være ansvarlig søker.
Ansvarsområdene for ansvarlig søker ved en igangsettelse er disse:
Ansvarlig prosjekterende
Ansvarlig prosjekterende er de som utarbeider arbeidstegninger og standardløsninger. Dette ansvaret kan deles opp ved at for eksempel de som jobber med betong har ansvaret for fundamentet, leverandør av trevirke har ansvar for reisverket og bæringer, mens takstolleverandøren har ansvaret for takstolene.
De fleste som lager arbeidstegninger vil kun stå som ansvarlig prosjekterende hvis det er de som leverer produktet (ventilasjon, takstoler, fundament) eller utfører jobben (rørlegger, tømrer, taktekker). Det er fordi det er krav om en samsvarserklæring og da er det behov for tilgang til byggeplass for å kunne se produkter som bygges inn og er skjult når bygget er ferdig.
Ansvarlig utførende
De som utfører jobben er de som er ansvarlig utførende. Som ved prosjektering vil denne delen også være oppdelt etter de ulike fagene som for eksempel graver, tømrer, rørlegger og tømrer. Jo, mer komplisert bygg, jo flere ansvarlig utførende blir det.
Ansvarlig kontrollerende
Det er krav om uavhengig kontroll og den som er ansvarlig kontrollerende har sine egne ansvarsområder. Nye eneboliger har krav om kontroll på våtrom og lufttetthet.
Her er ansvarlig kontrollerende sine ansvarsområder:
Tiltakshaver har også et ansvar
Du har også et ansvar. Om du er tiltakshaver så kan du ikke bare slippe alt, gi det til forskjellige foretak og være fullstendig fri fra ansvar. Du vil nok egentlig ikke slippe taket helt heller da det tross alt er din investering.
Her der dine ansvarsområder:
Hva du kan spørre om på Anbudstorget og Mitt anbud
Vil du fremdeles kalle det å påta seg et ansvar for «bare en signatur». Det er kun useriøse firma som ser lett på signaturer når det gjelder ansvar. Har du skrevet under på at du er ansvarlig, ja da er du ansvarlig.
Hvis du vil at noen foretak skal stå ansvarlig på et prosjekt du har tenkt å få gjennomført så må du tillate at det også stiller noen krav til deg.
Ingen vil ta på seg rollen som ansvarlig søker hvis de ikke har mulighet til å enten kunne lage tegninger eller utføre selve jobben. Det er svært få firma som kun tar på seg rollen om ansvarlig søker da de fleste foretak har en litt mer sammensatt kompetanse i firmaet.
Mitt råd til deg som legger ut jobber på Anbudstorget og lignende nettsider er at du ikke ser på sluttsummen nederst på tilbudet når du sammenligner tilbudene, men at du setter deg nøye inn i de ansvarsområdene som gjelder for den jobben du skal ha utført.
Les også:
Komplett tegningssett for privatkunder
Dette innlegget er en del av bloggserien “hva er…”
Få personlig hjelp fra en seniorarkitekt:
Forfatteren av denne artikkelen er seniorarkitekt og baserer sine uttalelser og anbefalinger på erfaringer med hovedsakelig Trondheim kommune. Informasjonen som presenteres her er ment som generell veiledning og bør ikke betraktes som juridisk rådgivning. Det er viktig å merke seg at gjeldende forskrifter og lover alltid er juridisk bindende. For spesifikke juridiske råd eller detaljer, anbefales det å konsultere en juridisk ekspert eller relevant myndighet.
Marianne Sandmark
Daglig leder
Arkitekt MNAL
Tema i innlegget:
- Ulike typer ansvarsretter for ulike roller
- Fire hovedtyper av ansvarsretter
- Ansvarlig søker for rammesøknad
- Ansvarlig søker for søknad om igangsettelse (IG)
- Ansvarlig prosjekterende
- Ansvarlig utførende
- Ansvarlig kontrollerende
- Tiltakshaver har også et ansvar
- Hva du kan spørre om på Anbudstorget og Mitt anbud
- Få personlig hjelp fra en seniorarkitekt: